Vitus: Ierauga ceļojums cauri laikam

Vitus: Ierauga maizes stāsts, kas savij laiku un mākslu

7 aug. 2025

No Puratos Ieraugu Institūta, kur atrodas pasaulē vienīgā Ierauga Bibliotēka, līdz grāmatas lappusēm un mākslinieka otas triepieniem — Vitus nav parasts ieraugs.

Ieraugs ar dvēseli | Vitus ieraugs #101

Starp simtiem ierauga kultūru, kas tiek glabātas Ierauga Bibliotēkā, kā daļa no Puratos Ierauga Institūta St. Vith pilsētā, Beļģijā, viena ir iekarojusi gan maiznieku, gan mākslinieku, gan stāstnieku iztēli: Vitus.

Ar sarežģītu garšas profilu, kurā atklājas vīnogu un medus notis, kopā ar maigu skābumu, Vitus ir dabiskas fermentācijas kultūra, kas sakņojas tradīcijās, un ir pilna mūsdienīgas nozīmes. Tas ir ieraugs, kas ne tikai rūgst — tas arī iedvesmo.

Taču tā nav tikai garša, kas padara Vitus īpašu. To padara īpašu tā stāsts.

Sourdough Experience Book

No personīgā ierauga līdz globālam fenomenam

Vitus stāsts aizsākās 2017, kad vācu žurnāliste un ierauga entuziaste Martina Goernemann atveda savu novājināto ieraugu uz Ierauga Bibliotēku, lai saņemtu palīdzību. Viņa ar sirsnību dēvē Karl De Smedt, Ierauga bibliotekāru, par savu 'personīgo treneri', jo viņš iemācīja viņai, kā atdzīvināt un kopt šo kultūru.

Kopā viņi to atdzīvināja. Tad Martina devās  ceļojumā, kopā ar atdzīvināto ieraugu, ievietotu dzesētājā, viņa ceļoja cauri Vācijai, Nīderlandei, Beļģijai, Apvienotajai Karalistei, Zviedrijai un Amerikas Savienotajām Valstīm.

Ceļojuma laikā ieraugs tika kristīts par Vitus - vārdu, kas kopš tā laika kļuvis par izturības, radošuma un fermentācijas maģijas simbolu.

Šis piedzīvojums tika skaisti iemūžināts Martinas grāmatā: Ieraugs: Četras dienas līdz laimei' (Four days to happiness).

Ieraugs, kas iegleznots vēsturē

Viens no ievērojamākajiem Vitus ceļojuma posmiem norisinājās Nobleboro, Maine, kur Martina satika slaveno gleznotāju John Whalley. Iedvesmojies no ierauga skaistuma un simbolikas, Whalley radīja, visticamāk, pirmo un vienīgo gleznu vēsturē, kas veltīta ieraugam.

Glezna ar nosaukumu 'Dzīvības maize' attēlo Vitus, ko ieskauj tikko ceptas maizes, sena Bībele uz koka muca. Izmantojot tradicionālo flāmu olu temperēšanas tehniku, Whalley godināja Vitus ar tikpat mūžīgu metodi, kāds ir pats ieraugs. Viņš pat izmantoja Vitus, lai izceptu klaipu ar speltas miltiem, medu, alu un kļavu sīrupu no sava dārza, apvienojot mākslu un fermentāciju pavisam unikālā veidā.

Vitus ierauga garša

Saskaņā ar tā garšas profilu, Vitus piedod maizei:

  • Mēreni saldu garšu ar vieglu skābumu

  • Aromātā jūtamas vīnogu, medus un augļu garšas notis

  • Fermentācijas, graudaugu un vieglas pienskābes notis

Tas padara to daudzpusīgu dažādu maizes veidu cepšanai, īpaši tādu, kur maigs skābums un sarežģīts aromāts izceļ garozu un mīkstumu.

Atklāj pilno garšas un aromāta profilu mūsu virtuālās Ierauga Bibliotēkas vizuālajās garšas radara diagrammās.

Ieraugs, kas māca draudzību

Šodien Vitus turpina savu ceļojumu — vairs ne kā trausla kultūra, kurai nepieciešama palīdzība, bet kā 'draudzības ieraugs', ko Puratos izmanto, lai palīdzētu cilvēkiem apgūt maizes cepšanu un veidot saikni caur fermentāciju. Tas kalpo kā atgādinājums, ka maize nav tikai ēdiens — tā ir stāsts, kopiena un, Vitus gadījumā, dzīva mākslas forma.

Par Ierauga Institūtu

Puratos Ierauga institūts, kurā atrodas arī Ierauga Bibliotēka, ir vienīgā organizācija pasaulē, kas veltīta dabisko fermentācijas kultūru saglabāšanai. Karl De Smedt pārraudzībā bibliotēka šobrīd glabā vairāk nekā 150 ieraugus no visas pasaules — katrs no tiem ir unikāls savas izcelsmes un tradīciju atspoguļojums.

Vitus ceļojums turpinās...

No fermentācijas līdz tēlotājmākslai, no grāmatas lappusēm līdz maiznieku krāsnīm visā pasaulē — Vitus turpina iedvesmot.

Sekojiet līdzi nākamajai Vitus ceļojuma nodaļai… Jau drīzumā.