15 jūn. 2025
Interese par korejiešu ēdieniem un garšām visā pasaulē sasniedz augstāko punktu – milzīga uzmanība tiek pievērsta gočudžang( gochujang) pastai, kimči un korejiešu BBQ. Taču pieprasījums pieaug arī pēc korejiešu konditorejas izstrādājumiem un ceptiem saldumiem. Apskatīsim pašus modernākos gardumus Seulas ielās, lai paredzētu, kuri konditorejas izstrādājumi un saldās maizītes drīzumā pārņems visu pasauli.
Korejā nesen ir kļuvies populārs termins "bbangjisullae", kas tulkojumā nozīmē "maizes svētceļojums". Cilvēki ceļo pa visu valsti, lai nobaudītu ekskluzīvus gardumus dažādās maiznīcās. Nav nekas neparasts doties ar nakts vilcienu, lai nodrošinātu labu vietu rindā pēc ierobežota daudzuma ceptajiem izstrādājumiem. Neskatoties uz ekonomikas lejupslīdi, Korea’s bakery market continues to flourish, tiek teikts, ka šī nozare ir aptuveni 7,57 triljonu vonu (5,53 miljardu ASV dolāru) vērtībā. Saskaņā ar Euromonitor datiem, pēdējo piecu gadu laikā Korejā maizes patēriņš pieauga par vidēji 2,8% gadā, bet konditorejas izstrādājumu – par 6,4% gadā. Eksperti šo maiznīcu trakumu skaidro ar psiholoģisko komfortu, ko sniedz saldumi, padarot tos par kārdinājumu, kam vērts ļauties. Tātad – kur gan vēl labāk meklēt iedvesmojošus jaunus konditorejas izstrādājumus, ja ne Korejas galvaspilsētā Seulā?
Tradicionāli korejieši uzskatīja maizi par saldu našķi, nevis pilnvērtīgu maltīti. Taču mainīgie uztura paradumi šo priekšstatu izaicina – maize pamazām sāk aizvietot rīsus dažās mājsaimniecībās. Mīksta, gaisīga un bieži vien pildīta ar krēmu, korejiešu stila maize uzsver tekstūru un baudījumu, atšķirībā no cietajām, rustikālajām maizēm, kas biežāk sastopamas Eiropā.
Seulas (Korejas) maiznīcu pasaule nosaka globālās tendences ar saviem inovatīvajiem skatījumiem uz konditorejas izstrādājumiem un saldajiem gardumiem. Šeit ir daži no aizraujošākajiem Seulas ceptajiem gardumiem, kas piesaista gardēžu uzmanību visā pasaulē un kurus noteikti vērts paturēt prātā
Krēma brulē franču tosts ir izsmalcināts un kārdinošs brokastu ēdiens, kas apvieno klasisko franču desertu ar iecienīto franču tostu. Parasti tas tiek gatavots no biezas, mīkstas briošas vai piena maizes, kas tiek apcepta kā franču tosts, pārklāta ar krēmīgu mērci un pēc tam apkaisīta ar smalku cukuru, kuru apdedzina ar degļa liesmu, lai izveidotu plānu, kraukšķīgu karameles kārtiņu – gluži kā klasiskajā krēma brulē desertā. Beekend ir populāra bruncha vieta, pazīstama tās Franču tostu izvēles dēl. Šis hītu ieguvušais gardums ir iedvesmojis jaunu garšu variāciju rašanos, piemēram, maču (matcha), kafiju vai saldā kartupeļa krēma brulē versiju.
"Tissue bread" ir kubveida maize ar noplēšamu tekstūru, kas sastāv no ļoti plānām, papīram līdzīgām kārtām. Atšķirībā no kubveida kruasāna, kas izceļas ar bagātīgiem pildījumiem, tissue bread galvenais akcents ir uz tās smalkajām kārtām. Tā piedāvā to pašu sviestaino, kārdinošo garšu kā kruasāns, bet ar neticami gaisīgu kumosu. Kraukšķīgā ārpuse pāriet papīra plānuma šķēlēs, kas burtiski kūst mutē. Fani šo gardumu dēvē arī par "1000 kārtu maizi.
Zemeņu moči suflē ir tekstūras meistardarbs: viegla un atsperīga suflē pankūka, kas pārklāta ar putukrējumu, apsegta ar košļājamu moči kārtu un papildināta ar svaigām zemenēm. Noslēpums šīm īpaši augstajām un drebīgajām pankūkām slēpjas lielā daudzumā olu baltumu, kas piešķir tām īpaši gaisīgu, mākoņiem līdzīgu tekstūru, kas skaisti kontrastē ar maigo moči košļājamo struktūru. Tortoise ir populārākā vieta, kur nobaudīt šo suflē, un viņi piedāvā arī moči suflē dažādās garšās, piemēram, ube (violets kartupelis), mača un persiks.
Sensācija – "dvieļa kūka" – ir košļājams deserts, ko iedvesmojis ķīniešu Manjinjian. Šis gardums tiek gatavots, satinot plānas krepi kārtas ar krēma slāņiem tā, lai tas izskatītos kā glīti salocīts dvielis. Košļājamās krepes un mīkstā pildījuma kombinācija padara šo desertu neatvairāmu. Kārums tika popularizēts starp slaveniem Youtuberiem kuri iekļāva "dvieļa kūku" savos mukbang video – populārā korejiešu video žanrā, kurā vadītāji ēd lielu daudzumu ēdiena, vienlaikus mijiedarbojoties ar savu auditoriju.
Šī sviestainā, viegli sālītā maize kļūst arvien populārāka, pateicoties tās sabalansētajai un bagātīgajai garšai. Soha Salt Pond ir maiznīcas kafeinīca kas popularizē šo uzkodu. Ši vieta ir pazīstama ar cieņu pret Korejas bagāto kultūras mantojumu un radošu sāls izmantošanu. Uzkoda attēlo mazu kruasānu un ir pieejamas saldas un pikantas garšas kā kukurūza, piena krēms, puravi, siers, karamele, zemesriekstu sviests, tvolāns un siera olīvas.
Ieejot maiznīcas kafeinīcā Nudake, tu varētu padomāt, ka tas ir muzejs, jo pie ieejas stāv milzīga kruasāna statuja un durvju rokturi ir mākslinieciski – kruasāna formā. Konditorejas izstrādājumi tiek izlikti kā dārgas mākslas vērtības. Katram 'Nudake' veikalam ir savs īpašais piedāvājums, un Sinsa-dong filiālei tas ir 'oniwassant', ar kuru viņi ir vislabāk pazīstami. Trīsstūrveida kruasāns, kas veidots kā onigiri – japāņu stila pildīta rīsu bumbiņa, ietīta jūraszālēs. 'Oniwassant' ir pieejams vairākās garšās, piemēram, ass kimči ar bekonu vai mencu ikri ar krēmsieru.
Tie kuri pasūta tvaicēto maizi ( steamed bread ) Mil House Toast, tiek pie iespējas redzēt kā maize tiek taisīta, paši savām acīm. Maize tiek cepta bambusa groziņos, kādus parasti redz dim sum restorānos. Šis mīkstais un gaisīgais gardums tiek pasniegts silts ar dažādiem pildījumiem, tostarp sarkano pupiņu pastu, kastaņiem un kukurūzu. Tieši unikālā pagatavošanas metode un pasniegšanas veids padarīja šo maizi populāru gan vietējo iedzīvotāju, gan tūristu vidū.
Mēs ziņojam par Korjiešu-franču kulināro hibrīdu. Konditori apvieno korejiešu garšas un sastāvdaļas ar senām franču konditorejas tehnikām. Tas noved pie interesantiem gardumiem, piemēram, piena krēma kastellas kruasāns pēc Teddy Beurre House receptes( arī melno sezamu madeleines un jujubes bretoņu cepumi). Seulas maiznīcas, kas kļuvušas slavenas ar šo saplūsmes stilu, ir Goutmontee, Happy Happy Cake un 44 means nothing.