Why Plant Based Will Transform the Food Industry

26 janv. 2021

Blogs

Tas ir tas, kam tic dažādu nozaru eksperti, ka tuvākajos mēnešos notiks masveida transformācija visās nozarēs pasaules pandēmijas dēļ [1] [2] [3]. Miljoniem cilvēku visā pasaulē joprojām ir ierobežoti savās darbībās un daudzi citi atkal cenšas pielāgoties “normālajai dzīvei”. Šobrīd daudziem rodas jautājums, kā nākotne izskatīsies un vai tā būs līdzīga tam, ko mēs kādreiz pazinām un zinājām. Šī transformācija dažiem varētu būt biedējoša. Tomēr realitāte ir tāda, ka pārtikas rūpniecība vienmēr attīstās. Kas liek uzdot jautājumu, kurp tā virzās šobrīd?

Viena no pārliecībām ir tāda, ka uz augu izcelsmes radītājiem produktiem būs svarīga loma patērētāju “jaunajā normālajā” stāvoklī. Pirmās Covid-19 “mājsēdes” jeb “lokdauna” laikā IPSOS intervēja vairāk kā 28 000 cilvēku visā pasaulē: 79% respondentu paziņoja, ka meklēs veselīgākus un videi draudzīgākus produktus [4]. Un dažās valstīs, piemēram, Brazīlijā un Meksikā, līdz pat 91% respondentu piekrita šim apgalvojumam. Un ar nodomu bieži aug pieprasījums; paredzams, ka Ķīnā augu izcelsmes gaļas alternatīvo produktu tirgus līdz 2023. gadam pieaugs līdz 12 miljardiem USD, salīdzinot ar 10 miljardiem USD 2018. gadā [5].

Kāpēc paredzams, ka augu izcelsmes produktu tirgus pieaugs tik ātri? Tas, kas aizsākās kā diēta balstīta uz augu izcelsmes produktiem, pārmetot nežēlīgo attieksmi pret dzīvniekiem, pārauga tendencē, kuru pieņēma slavenības, sākot no Paul McCartney līdz Miley Cyrus. Tagad, kad tam ir oreola efekts, nav pārsteigums, ka Instagram ir vairāk nekā 94 miljoni attēlu ar atzīmi “#vegan” un vairāk nekā 28 miljoni attēlu ar atzīmi #plantbased.

Bet šķiet, ka ietekmējošie faktori mainās; un ātrā tempā. No pēdējām aptaujām, piemēram, iepriekš minētās IPSOS aptaujas, patērētāji tagad izdara izvēli, kas ir ne tikai laba viņiem, bet arī ir ilgtspējīga planētai. Tas padara augu izcelsmes alternatīvas par viņu vēlmju risinājumu.

Augu izcelsmes izejvielas maizes un konditorejas izstrādājumiem nepārtraukti pieaug. Aplūkojot pēdējo 10 gadu laikā jaunos produktus maizes un konditorejas izstrādājumu kategorijās, radītus uz augu izcelsmes izejvielām, novērojam, ka maizes kategorija gadu no gada pieaug par 33%, konditorejas izstrādājumi ar pārsteidzošu 21%. 2019. gada pieaugums ir īpaši ievērojams, varbūt būtu pareizi 2019. gadu saukt par vegānu gadu?

Augu izcelsmes produkti: veselīgi un ilgtspējīgi?

Tātad, vai augu izcelsmes risinājumi ir veselīgāki? Lietojot uzturā tikai augu izcelsmes produktus tie nenodrošina nevainojamu veselību; tomēr, ja tie tiek apvienoti ar sabalansētām un uzturvielām bagātām maltītēm, tas noteikti var uzlabot veselību. Tas ir redzams simtos pētījumu, kas veikti visā pasaulē un kas liecina, ka, salīdzinot ar vidējo Rietumu diētu (ēšanas paradumiem), palielināts augu izcelsmes pārtikas produktu, piemēram, pilngraudu, pākšaugu, augļu un dārzeņu patēriņš, ir saistīts ar zemāku risku sirds slimībām, 2. tipa cukura diabētam, aptaukošanās un citiem riskam[6].

Runājot par ilgtspējību, patērētāji uzskata, ka, pārejot uz augu izcelsmes pārtikas produktu diētu, viņi var ne tikai uzlabot savu un dzīvnieku labklājību, bet arī padarīt pasauli labāku. Dzīvnieku izcelsmes produktu radīšana izmanto daudz vairāk resursu nekā augu valsts produktu radīšana. Daudzi pētījumi un prognozes ir parādījuši, ka pāreja no produktiem, kuru pamatā ir dzīvnieku izcelsme, var ievērojami samazināt oglekļa emisijas, ūdens patēriņu un atkritumus, ko rada produkti, kas nonāk mūsu okeānos [1].

Patērētājiem visā pasaulē acīmredzami rūp sava veselība un ilgtspējība, un tam ir iemesls. Bet vai šis process virzīsies uz priekšu un būs ilgstošs? Bieži vien ilgstošākā ietekme uz nozari rodas tad, kad gan patērētāji, gan uzņēmumi izvēlas to noteikt par prioritāti.

Lielisks piemērs tam ir HACCP, kas ir vadības sistēma un process, lai nodrošinātu pārtikas drošumu [8]. Pēc gadu desmitiem ilgas masu atsaukšanas un sabiedrības sašutuma, HACCP beidzot plaši pārņēma pārtikas ražotāji starptautiskā mērogā un daudzas pasaules valdības to pieņēma kā obligātu [9]. Šī iniciatīva pozitīvi ietekmēja patērētāju veselību un higiēnu nākamajās desmitgadēs. ASV 1985. gadā, pie populācijas 237 miljoni cilvēku, tika ziņots par vairāk nekā 31 000 slimību gadījumu, kas saistīti ar pārtiku. 2017. gadā ar 325 miljoniem iedzīvotāju bija mazāk nekā 15 000 gadījumu. Pārtikas ražotāji veica krasus pasākumus, lai glābtu cilvēku dzīvības un tas darbojās.

Šobrīd daudzi cilvēki prāto, vai pārtikas rūpniecības pārstāvji būs tikpat saudzīgi pret dzīvniekiem? Patērētāju veselībai? Vai planētai? Vai arī tas paliks patērētāju ziņā, vai turpināt šo iniciatīvu ilgtspējīgāka dzīvesveida virzienā?

Uzņemoties atbildību par saviem saražotajiem pārtikas produktiem, ražotājiem ir iespēja radīt ilgstošu ietekmi. Kā maizes, konditorejas un šokolādes ražotāji mēs varam gaidīt, kamēr patērētāji pieprasa augu izcelsmes produktus, vai arī mēs varam aktīvi rīkoties, lai mūsu klientiem nodrošinātu gardus, veselīgus un ilgtspējīgus produktus.

Puratos risinājumi

Lai gan sviesta, olu un piena aizvietošana, šķiet, nav viegli izdarāma, lai palīdzētu jums sākt, esam apkopojuši mūsu labākos augu izcelsmes produktus maizes, konditorejas un šokolādes risinājumiem:

  • Sunset Glaze: lietošanai gatava alternatīva produktu pārziešanā ar olu, kas ceptiem produktiem piešķir zeltainu mirdzumu, tā ir droša un higiēniska, pateicoties UHT tehnoloģijai
  • Satin Augu izcelsmes kūku maisījumi:  maisījumu klāsts, kuriem nepieciešams pievienot tikai ūdens un eļļa
  • Whippaklietošanai gatavs augu tauku putukrējums dažāda veida konditorejas izstrādājumiem un desertiem, lieliska stabilitāte, apjoms un garša
  • Italmax: lietošanai gatavs augu tauku putukrējums dažāda veida konditorejas izstrādājumiem un desertiem, ekonomiskāks risinājums
  • Mimetic: augu izcelsmes taukviela, ērta lietošanā, rentabla un nodrošina īstu sviesta sajūtu
  • Sproutgrain Ryediedzēti un raudzēti rudzu graudi sīrupā, kas sniedz maizei ekskluzīvu garšu un tekstūru, vitamīniem un minerālvielām bagāti 

Un, lai redzētu, kā šie produkti tiek lietoti, šeit ir dažas iedvesmojošas augu izcelsmes produktu receptes, kuras ir izveidojuši mūsu tehnologi:

Radīsim pozitīvu ietekmi sev un nākamajām paaudzēm!

Vai meklējat vairāk informācijas? Sazinieties ar mums!